בדיקות חוקרות היא גישה לבדיקות תוכנה אשר באופן תמציתי מתוארת כלימוד המערכת ללא תיעוד, באופן סימולטני, עיצוב בדיקה וביצוע בדיקה. היא מוגדרת כ"סגנון של בדיקת תוכנה אשר מדגיש את החופש האישי והאחריות של הבודק האינדיבידואלי לשפר באופן קבוע את איכות עבודתו על ידי התייחסות ללימוד קישרי-בדיקה, עיצוב בדיקה, ביצוע בדיקה, וניתוח תוצאות בדיקה באופן משותף ותומך בפעילויות שמתרחשות באופן מקביל לאורך כל הפרויקט"
בדיקות חוקרות היא פעילות טבעית מאד. לדוגמא, אם אתה בודק באמצעות שימוש בתסריטים ואתה מוצא מספר התנהגויות יוצאות מן הכלל, כנראה שתמשיך לבדוק בתוך אותו תחום כדי לגלות עוד על ההתנהגות הלא שגרתית, נכון? זו ההגדרה הראשית לבדיקות חוקרות. אתה בודק על בסיס הנתונים שאספת באותו הרגע, לא על בסיס תסריט. כתוצאה מכך בדיקות חוקרות תעלה את הסיכויים שלך לעלות על באגים איכותיים.
יתרונות וחסרונות של בדיקות חוקרות
לכל דבר יש יתרונות וחסרונות. באופן דומה, ישנם דברים חיוביים ודברים שליליים בבדיקות חוקרות.
יתרונות
- פחות הכנה נדרשת, באגים חשובים מתגלים מהר, והגישה נוטה להיות יותר מעוררת באופן אינטלקטואלי לעומת בדיקות על בסיס תסריטים כתובים מראש.
- בודקים יכולים להשתמש בפחות טענות על בסיס תוצאות קודמות כדי להנחות את הבדיקות הבאות שלהם על הדרך. הם לא חייבים להשלים סדרה עכשווית של בדיקות על פי תסריטים לפני שהם מתרכזים בסביבה יותר עשירה וממוקדת. הם יכולים גם להאיץ את תהליך חשיפת הבאגים כשהדבר נעשה באינטליגנטיות.
- לאחר בדיקות התחלתיות, רוב הבאגים מתגלים על ידי סוג כלשהו של בדיקות חוקרות. אפשר להסביר זאת בהגיון על ידי האמרה "תוכנות שעברו בדיקות מסוימות נוטות להמשיך לעבור את אותן בדיקות מסוימות אך סביר להניח שהן ייכשלו בבדיקות אחרות או תרחישים שעוד לא נבדקו"
חסרונות
- בדיקות שהומצאו והתבצעו על הדרך לא יכולות להיבדק מחדש ולכן מונעות שגיאות בקוד ומקרי בדיקה. זה יכול להיות קשה להראות בדיוק אילו בדיקות צריכות להיעשות מחדש.
- כשמבצעים בדיקות חוקרות באופן חופשי, קשה לשחזר את אותם הצעדים שנלקחו בדיוק באותו האופן. הדבר יכול להיות יתרון אם חשוב למצוא שגיאות חדשות או חסרון אם יותר חשוב לשחזר פרטים מדויקים של בדיקות קודמות. הדבר יכול להישלט על ידי הוראות מדויקות לבודק או על ידי הכנה של בדיקה אוטומטית.
מתי להשתמש בבדיקות חוקרות
באופן כללי, בדיקות חוקרות מתבצעת בכל מצב שבו זה לא ברור מה הבדיקה הבאה צריכה להיות, או כשאתה רוצה לעלות רמה מעל לבדיקות השגרתיות. ליתר דיוק, בדיקות חוקרות יכולה להתבצע בכל אחת מהסיטואציות הבאות:
- אתה צריך לספק חוות דעת מהירה על מוצר חדש או יישום חדש.
- אתה חייב ללמוד את המוצר במהירות.
- כבר בדקת באמצעות תסריטים, ואתה רוצה לגוון את הבדיקה.
- אתה רוצה למצוא את הבאג היחיד והחשוב ביותר בזמן המהיר ביותר.
- אתה רוצה לבדוק את העבודה של בודק אחר על ידי חקירה עצמאית זריזה.
- אתה רוצה לחקור ולבודד באג בודד.
- אתה רוצה לחקור מצב של סיכון מסוים, במטרה להעריך את הצורך לבדיקות מונחות תסריטים בחלק הזה.
בדיקות חוקרות מתאימות בכל מקום שבו בדיקות הן לא לגמרי מוגדרות מראש. זה כולל את כל הסיטואציות מלמעלה, וגם את הסיטואציות הבאות:
- אלתור על גבי בדיקות עם תסריטים.
- פירוש הוראות בדיקה כלליות.
- ניתוח מוצר ותכנון בדיקה.
- שיפור בדיקות קיימות.
- כתיבת תסריטי בדיקה חדשים.
- בדיקת רגרסיה על בסיס דוחות באגים ישנים.
- בדיקה שמבוססת על קריאת המדריך למשתמש ובדיקת כל מקרה.
המדריך המלא לבודק התוכנה המתחיל
ב-QA Experts כתבנו את המדריך המקיף בארץ למעוניינים ללמוד בדיקות תוכנה
52 עמודים עם כל האינפורמציה שתצטרכו
+בונוס!
מדריך מפורט אודות צבירת ניסיון ועבודה כבודק תוכנה עצמאי